Kajembaran Basa

1. Ngaran Anak Sasatoan

anak anjing = kirik
anak bandeng = nénér
anak buaya = bocokok
anak bogo = cingok
anak éntog = titit
anak gajah = ménél
anak japati = piyik
anak keuyeup = boncérét
anak kukupu = hileud
anak lélé = nanahaon
anak lubang = leungli
anak monyét = begog
anak sapi = pedét
anak bagong = begu
anak banténg = bangkanang
anak belut = kuntit
anak deleg = boncél
anak embé = cémé
anak hayam = ciak
anak kancra = badak
anak kuda = belo
anak lauk = burayak
anak maung = juag
anak munding = énéng
anak reungit = utek-utek
anak ucing = bilatung

2. Sora Sasatoan
anjing = ngagogog, nyungungung, babaung
bagong = sesegrok
domba / embé = ngabérélé
éntog / meri = ngawékwék
gagak = ngelak
hayam = (jalu) kongkorongok, (bikang) kokotak
kuda = ngahiem
manuk = ricit / récét
maung = ngagerem, gagaur
reungit = ngahieng
tikukur / titiran = ngantuk (disada terus-terusan)

3. Pakarang Sasatoan

badak = cula
bagong = sihung
banteng, embé, domba, munding, sapi, uncal = tanduk
buaya = buntut
gajah = gading, tulalé
hayam jago = siih
kalajengking, kamarang, tawon, nyiruan = panyeureud
kapiting/ keuyeup = panyapit
landak = cucuk
lélé = pamatil
maung, singa = kuku, sihung
oray = peurah
ucing = kuku

4. Kekembangan
aléwoh = kembang waluh
angkruk = kembang jeruk
ancal = kembang bolang
ancul = kembang eurih
badaus = kembang tiwu
badul = kembang konéng
bosongot = kembang bako
bolotot = kembang cabé
bubuay = kembang hoé
cacas = kembang lopang
curiwis = kembang kaso
dingdet,atéla = kembang sampeu
gélényé = kembang génjér
ingawang = kembang gedang
jamotrot = kembang laja
jalingger = kembang jaat
séléksék = kembang limus
jelenggut = kembang cikur
jantung = kembang cau
karuk = kembang jambu
lenyap = kembang jambu aér
mayang = kembang jambé
mérékényénnyén = kembang jéngkol
moncorong = kembang térong
olohok = kembang kadu
pendul = kembang peuteuy
méncéngés = céngék
pélépés = kembang kulur
pengit = kembang leunca
pengis = kembang kawung
puntung = kembang jotang
rinduy = kembang muncang
ringsang = kembang paré
ulated = kembang bawang

5.Kandang
buleng = kandang / tempat lauk
istal, gedogan = kandang kuda
karangkéng, garogol = kandang maung (sato galak)
kurung = kandang manuk
pagupon = kandang japati
pakandangan, karapyak = kandang munding
paranjé = kandang hayam, domba, embé

6. Patukangan
anjun = tukang nyieun parabot tina taneuh
bujangga = tukang nyieun / nulis carita
candoli = tukang ngajaka pabéasan dina hajatan
gending = tukang nyieun parabot tina kuningan
kabayan = tukang dititah ka ditu ka dieu
kamasan = tukang nyieun pahiasan tina emas
kuncén = tukang ngurus kuburan
legig = tukang ngasruk tina pamoroan
malim = tukang meruhkeun sato galak
maranggi = tukang nyieun sarangka keris
nyarawedi = tukang ngagosok permata
pakacar = tukang ngaladénan/ bubujang
palédang = tukang nyieun parabot tina tambaga
palika = tukang teuleum
pamatang = tukang moro ngagunakeun tumbak
pamayang = tukang ngala lauk di laut
panday = tukang nyieun parabot tina beusi
panerasan = tukang nyadap
paninggaran = tukang moro ngagunakeun bedil
sarati = tukang ngusir / meruhkeun gajah

7. Pakakas
arit = paragi ngala jukut / paré
asétik = paragi ngaseuk
ancung = paragi ngakut és kacang
balincong = paragi nugar
baliung = pakakas anu bisa dijeun patik / rimbas
bandring = paragi malédogkeun batu
bedog = paragi ngadék
congkrang = paragi nyacar
dékol = paragi ngadék tur bisa dipaké nakol
étém = paragi ngala paré
gacok = paragi nugar
gaét = paragi ngait nu beurta tur digagangan
gegendir = paragi neunggeul nu beurat
gubang = saperti bedog tapi panjang
gondéwa = paragi mentang jamparing
jara = paragi ngaliangan awi
jamparing = panah
kikir = paragi ngasah ragaji
koréd = paragi miceun jujukutan
kujang = pakarang urang Sunda
parang = paranti ngababad jukut dina galeng
sumpit = paranti ngala lauk, dijieunna tina tamiang
sundung = paragi ngawadahan jukut

(nyambung…)

25 Tanggapan

  1. hatur nuhun pisan Kang, mangfaat pisan kanggo ngerjakeun PR putra sim kuring, he he he

  2. Huebat nya… Nuhun ah…

  3. htr nuhun pisan,ka angge pisan ieu elmu basa sunda teh,mun sanes urg saha deui anu bd ngamumule budaya urg teh.

  4. manawi uninga ?
    AMBRING??

  5. komplit lah…….mantap

  6. upami nami – nami kanggo putra/putri tina sunda buhun aya teu kang?

  7. Rees pisan boga Basa Sunda, kudu dilestariken pisan kang…..

  8. I like it whenever people come together and share thoughts.
    Great website, keep it up!

  9. salut pisan kang,,,kaanggo elmuna

  10. bangga pisan gaduh basa sunda

  11. Similar to My partner and i stated, the overall game is easy to be able to perform.

    If the offer you connected with free no deopsit casino motherboards is made through an online no deopsit casino with this kind of
    web page and then it could oftimes be dependable.

  12. kang, punteun ieu pun anak kagungan PR nyalin basa sunda kana basa sunda deui. manawi tiasa dibantos, hatur nuhun…

  13. hoyong di panghartoskeun kana basa sunda
    1. Raksa Jaring Raga Sukma
    2. Tandang Makalangan
    3. Karaharjaan
    4. Singkil
    5. Handeuleum Sieum
    6. Sampeureun
    7. Cangreud
    8. Mangkade Udar
    9. Teupungkeun Deudeuh
    10. Tresna
    11. Gumulung Ngahiji

    • 1. Teguh pendirian Tahan Cobaan..
      2. Maju untuk berjuang..
      3. Kesejahteraan..
      4. bersiap diri (singsingkan lengan baju)..
      5. (pepatah: simpen di handeuleum sieum tunda di hanjuang siang) : “menyimpannya (pengalaman) baik2 atau menyimpannya rapat2 biarkan hanya jadi kenangan (pengalaman)
      manis..”
      6. Jemputan..
      7. iket tali (di cangreud = di iket tali)
      8. Hati-hati (jangan sampai lepas)..
      9. temu kangen/memadu rindu/saling bertemu karena rindu..
      10. Cinta..
      11. Bercampur/berbaur/menyatu..

  14. sampurasun akang..ieu rayi abdi gaduh pr bahasa sunda,manawi akang tiasa ngabantos….1.lamun butuh kuhasilna kudu dipiara anu ngahasilkeunana,2.ninggalkeun gawe baku ngalampahkeun pagawean anu teu aya hasilna,3.dpiamis buag gintung,4.ngadek kudu sacekna nilas kudu saplasna,5,ulah getas harupateun…tah kidulur ieu teh naon maksudna….nyuhunkeun dibantos

  15. It’s difficult to find educated people on this subject, but you sound like you know what you’re talking about!
    Thanks

  16. ari sora gajah kumaha??

  17. ari kembang cengkeh naon nya?

  18. kang ari anak oray , manuk sareng onta naon ngaran na ?

  19. punten kang dupi lemesna tikoro naon sareng pami tiasa mah terjemahan basa sunda aya anu lemesna kangge sahandapeun, sasama, sareng ka saluhureun . Hatur nuhun

  20. punten kang dupi kembang nangka, kembang kangkung, kembang kacang, kembang manggah naon ny?

  21. hatur nuhun akang

  22. Haturnuhun kang, semoga lebih berkah lg ilmunya☺

  23. Assalamualaikum
    Tolong bantu saya untuk pertanyaan dibawah ini. Sebelumnya saya ucapkan terima kasih.
    Sora manuk pédét?
    Sora manuk ékék?

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: